Let op: Deze website is gerestaureerd met behulp van gearchiveerde inhoud. De website eist geen rechten op deze inhoud.

Terugkeer en inkeer

Terugkeer en inkeer

Boeken Comments Off

Willa Cather schildert een sterke vrouw tegen het weidse landschap van Nebraska ten tijde van de Amerikaanse pioniers.

door Theo Hakkert

De pioniersgeest van het Wilde Westen, gevat in sensitieve literatuur. Het mag een ruwe wereld zijn geweest toen de Amerikanen hun achterland gingen verkennen en inrichten; er was wel degelijk plaats ook voor de gevoeligheden van het menselijk hart.

Zo blijkt uit Een verloren vrouw, de vertaling van de roman A lost lady, waarmee Willa Cather (1871-1947) aan het Nederlandse leespubliek wordt voorgesteld. Cossee heeft de korte roman opgenomen in de reeks Cossee Century, waarin uit de VS eerder Robert Penn Warren werd uitgegeven.

Stralend middelpunt van de roman is Marian Forrester, de vrouw van spoorwegpionier en oud-legerkapitein Forrester. Met een onvermoeibaar positivisme weet ze haar rug recht en hoofd hoog te houden in barre tijden. Want Forrester heeft weliswaar een vermogen bij elkaar gekregen, maar het noodlot komt langs. Armoede weet hij nog net te vermijden, maar de luister is verdwenen. Maar Marion Forrester blijft sterk.

Het sterkste punt van de roman is het perspectief dat Willa Cather heeft gekozen. We zien de gebeurtenissen, maar met nadruk Marion, op essentiële momenten door de ogen van Niel, een jongen die ze prachtig introduceert door hem uit een boom te laten vallen.
Niel raakt geobsedeerd door Marion. Maar aan de strenge normen waarmee hij haar bekijkt, blijkt ze op den duur niet kunnen voldoen in zijn ogen. Al tijdens Forresters leven vermoedt Niel dat Marion een minnaar heeft. Na het overlijden van de spoorwegpionier heeft Marion openlijk affaires en bezondigt ze zich aan de drank.

Niel ziet zijn ideaalbeeld ineen storten. Hij wendt zich van haar af. Maar later, bij terugkeer naar Sweet water, komt hij tot het inzicht dat Marion veel sterker was dan hij dacht.
Tegen die tijd moet de lezer overigens niet zijn vergeten dat Niel zelf, aan het begin van het verhaal trekjes had van een jonge sadist.

Willa Cather schreef twaalf romans, en verhalen en essays. Ze ontving in 1923 de Pulitzerprijs. Tegenwoordig wordt ze beschouwd als de eerste vrouwelijke Amerikaanse schrijver die het predikaat klassiek verdient.

Achterin de uitgave zijn liefst drie essays over Cather opgenomen.

Author

Back to Top