TwenteUITdeKunst een multimediaal platform op het gebied van uitgaan, kunst en cultuur en alle evenementen

TwenteUITdeKunst een multimediaal platform op het gebied van uitgaan, kunst en cultuur en alle evenementen | Richard Smith: smoothjazz in 'cool' kulturhus

Richard Smith: smoothjazz in 'cool' kulturhus  

door Ton Ouwehand

 

Waarom is er nooit smoothjazz op de Nederlandse radio? Waarom staan er nooit smoothjazzartiesten op de grote Europese jazzfestivals? Waarom zeggen Europese smoothjazzmuzikanten nooit gewoon dat ze smoothjazz spelen?

Allemaal kwesties waar Inge Wenzel en Marijn Eland een eind aan willen maken. De Almeloërs zijn al jaren bezig de smoothjazz alom geaccepteerd te krijgen. En met de hun website smoothjazz.eu zijn ze aardig op weg in Europa een netwerk op te zetten van muzikanten en gelijkgezinden.

Na het vorig jaar gelanceerde Smoothjazz Festival in Hengelo, zorgde hun sympathieke zendingsdrang zondag voor een nieuwe smoothjazz-ervaring: Jazz & Dine.

Een maandelijks evenement dat zich op de eerste of tweede zondag van de maand in het Kulturhus Holten afspeelt. Op het podium live gespeelde jazz, terwijl het publiek daar a la carte een maaltijd bij kan nuttigen. Nu heeft Nederland wel een traditie in meestal jazzy achtergrondmuziek,  waarbij het gepraat van de gasten en het gekletter van bestek doorgaans meer geluid geeft dan de geboden muziek. Die aanpak hoeft men bij Jazz & Dine niet te verwachten, zo bleek. Er werd in het Kulturhus  een volwaardig jazzconcert gegeven, waarbij zowel de kwaliteit als het geluidsniveau zodanig was dat je het wel uit je hoofd liet om  er keihard door heen te gaan zitten praten.

Op het podium de Amerikaanse gitarist Richard Smith die er bijgestaan door  Nederlandse begeleiders alles aan deed duidelijk te maken waar het bij smoothjazz om draait: positieve, transparante speelstukken, waarbij entertainment geen vies woord is en dissonant wel.

Smith speelt smoothjazz, maar hij omschrijft het zelf graag als instrumentale soul. Muzikaal gezien trekt Smith als gitarist de muzikale erfenis van legende Wes Montgomery naar het heden. En Smith is een man die zijn muziek graag verbaal verklaart. Zijn stukken kregen nog weleens een gesproken inleiding waarin de titel met een smakelijke anekdote werd uitgelegd.

Muzikaal werd hij adequaat bijgestaan door keyboardspeler Tico Pierhagen, bassist Daniele Labatte en drummer Sietse Huisman.

In het samenspel zat een dermate natuurlijk evenwicht dat het leek of het band betrof die al maanden op tournee was.

De instrumentbeheersing was dik voor elkaar. Dat in tegenstelling tot de klimaatbeheersing. Het was behoorlijk koud in het kulturhus. Als je niet beter wist zou je denken met cooljazz te maken te hebben. Dat de airco ook uit kon, bleek pas tegen het eind van het concert, toen Hengelose pianist Thianam Thijs nog een kleine maar niet onaantrekkelijke gastrol mocht vervullen. Misschien dat de lage temperatuur ook de oorzaak van was dat menigeen er voor koos om niet tot eten over te gaan maar zich te beperken tot een keuze uit het veelzijdige aanbod aan  voorgerechten.  

 FOTO'S RIKKERT HARINK  

 
Richard Smith: smoothjazz in 'cool' kulturhus van  Ton Ouwehand
Gepubliceerd: 10-04-2011 , Laatst bijgewerkt: 10-04-2011

Extra info

WAAR GEZIEN

Jazz & Dine: Richard Smith

Kulturhus Holten, zondag.

Volgende Jazz & Dine: zondag 8 maart: Jan Ter Maat Kwintet.