TwenteUITdeKunst een multimediaal platform op het gebied van uitgaan, kunst en cultuur en alle evenementen

TwenteUITdeKunst een multimediaal platform op het gebied van uitgaan, kunst en cultuur en alle evenementen | Stefany June eenzaam lichtpunt

1 Reactie Stefany June eenzaam lichtpunt

Stefany June eenzaam lichtpunt  

door Theo Hakkert

 

Later ’s nachts merkt ze via twitter luchtigjes op: ‘We hebben niet gewonnen. Gelukkig.’

Stefany June, het prachtige Duits-Twentse talent dat het heeft weten te schoppen tot de finale van de Grote Prijs van Nederland,  zaterdag in de Melkweg in Amsterdam, merkt daar al snel dat haar soort muziek helemaal niet valt in de categorie Rock/Alternative. Had ze gewonnen, dan had ze onterecht dat stempel op zich gekregen.

“Wij zijn de enige echte popband”, zegt ze in de entree van de Melkweg, terwijl elders in het pand de jury zich beraadt. De zes deelnemende bands aan de talentenjacht, jaargang 26, hebben opgetreden. Op het podium speelt op dit moment Ethereal, de winnaar van vorig jaar, waarmee wordt onderstreept dat er niks Alternative is aan deze categorie. Snoeiharde metal, het absolute tegendeel van Alternative.

“Wij zijn helemaal niet met andere bands te vergelijken”, weet Stefany June. Ze vindt het nog spannend, maar ze is ook realist genoeg om te weten dat ze de Grote Prijs niet gaat pakken. Zij en haar band zijn hier totaal misplaatst. Vanuit de voorrondes is de finale volgestort met rock van de voorbije soort. Tekenend is dat de presentator bij alle bands vooraf vermeldt waar ze op lijken. Waarna geen van allen ook maar in de buurt komt van deze invloeden.

The Pikeys is een Betuws kwartet à la Queens of Stone Age en AC/DC. Gelooft u het?

Evant Garden geeft op: Pink Floyd, Led Zeppelin en Nirvana. Alsof het The Clash of the Cover Bands betreft. Op de schermen verschijnen vloeistofdia’s. In de korte pause tussen liedje twee en drie drinken drie van muzikanten synchroon uit een petfles Spa Blauw. Na twee liedjes. Van de drie. Krijg je een kwartier om de zaal en jury totaal te overdonderen, gaat dat gepaard met een drinkpauze. Wat is er toch met de rock aan de hand?

Drie van de zes bands heeft een leadzanger met een te klein hoedje. Nee, het is schrikken in de Melkweg.

Opvallend is hoe de opbouw van de avond weerspiegeld wordt in de uitslag. Winnaar Woot, als pre-finale act, als vijfde; Sparrow Falls, de winnaars van de publieksprijs als laatste. En Stefany June als intermezzo, als vierde. Even iets anders na drie acts die het nooit zouden mogen winnen.

Het optreden van Stefany June is fris, springerig, vrolijk. Met leuke pop en liedjes met refreinen. Maar op songs met kop en staart en zonder overstuurde gitaren lijkt deze avond straf te staan. Het is droevig gesteld met de rock in Nederland.

Woot is een terechte winnaar. Het trio uit Den Haag heeft de goede brutaliteit. Stefany June is de enige vrouw op het podium vanavond. Bij de prijsuitreiking moet ze in het midden staan, een spot van boven op haar blonde haren. Uitgelicht als een engel. Ze pakt haar mobiel en maakt vanaf het podium een foto. ,,Zelfs de hardste metalhead kijkt vertederd toe”, laat de jury weten. Ach, ach.

Stefany June heeft in deze wereld niets te zoeken. Het is te hopen dat zij juist om deze reden toch naar Eurosonic Noorderslag mag, de jaarlijkse bijeenkomst in Groningen voor de beste nieuwe popmuziek van Nederland. Zij is de enige vooruitstrevende act van deze avond, de enige met toekomst.

 
Stefany June eenzaam lichtpunt van  Theo Hakkert
Gepubliceerd: 06-12-2011 , Laatst bijgewerkt: 11-12-2011

Laatste reactie

The Information

Ook The Information deed mee, ook uit Overijssel. En The Information liet een erg goed optreden zien! En ondanks het hoedje echt geen Heavy Metal. Zeer goede en vernieuwende band!