Let op: Deze website is gerestaureerd met behulp van gearchiveerde inhoud. De website eist geen rechten op deze inhoud.

Zeven Zilveren Griffels uitgereikt; BLOGboek: David Pefko schrijft liefst in zijn hoofd

Zeven Zilveren Griffels uitgereikt; BLOGboek: David Pefko schrijft liefst in zijn hoofd

Node Comments Off

Nieuws uit de wereld van het boek. Zo dagelijks mogelijk of vaker.

27 JUNI

Zeven Zilveren Griffels werden vanmiddag uitgereikt, voor de beste kinderboeken. Dat zijn er wel eens meer geweest. 2012 was geen jaar dat overliep van de goede boeken.

Er werd geboren, gedementeerd, gepest, er werden vrienden gemaakt, vriendschappen gebroken en er werd gespeeld met taal. Er waren boeken voor beginnende lezers, boeken met digitale extra’s, boeken rond historische gebeurtenissen en boeken van Belgen. Kinderboeken te over, toch was 2012 geen jaar dat overliep van de goede boeken, oordeelde de jury van het beste kinderboek. Gistermiddag werden de Zilveren Griffels uitgereikt tijdens de MidzomerKinderboekenBorrel in Amsterdam. Het waren er zeven, en dat zijn er wel eens meer geweest. In de categorie poëzie werd zelfs geen enkele griffel toegekend, bij de informatieve boeken slechts één.

Gelukkig viel er genoeg te genieten in de wereld van de kinder- en jeugdliteratuur. ,,Het is prettig te constateren”, aldus de Griffeljury, ,,dat er het afgelopen jaar ook eigenzinnige juweeltjes zijn geschreven die ambitie en talent verraden en die extreem boven de middelmaat uitstijgen.”

Boeken die een lezersleven op z’n kop kunnen zetten, ontroeren, laten nadenken en doen verwonderen werden bekroond met een Zilveren Griffel: Spinder – Simon van der Geest en Zwarte Zwaan – Gideon Samson (t/m 12 jaar), Springdag – Anne Provoost en Wie klopt daar? – Bart Moeyaert (t/m 9 jaar), Zondag – Kim Fupz Aakeson en Zoveel als de wereld hou ik van jou – Imme Dros (t/m 6 jaar), De slipper van Maria Bonita – Liesbet Ruben en Babette van Ogtrop (informatief).

Op 1 oktober wordt tijdens het Kinderboekenbal bekend gemaakt wie van de zeven het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek van het afgelopen jaar heeft geschreven, en daarmee de Gouden Griffel verdient.
Boeken die een Vlag en Wimpel kregen: Ridder zonder hart – Cornelia Funke en Verschoppelingen – Suzanne Wouda (t/m 12 jaar), Camping Zeevos – Hilde Vandermeeren en Het hanengevecht – Hans Hagen (t/m 9 jaar), Buurman leest een boek – Koen van Biesen (t/m 6 jaar), Dan zou ik nooit doen! – Bette Westera en Naomi Tieman (informatief), Aan de kant ik ben je oma niet – Bette Westera en Als iemand ooit mijn botjes vindt – Jaap Robben (poëzie).

25 JUNI

BLOGboek
(door Theo Hakkert)
Eigenlijk zou David Pefko films willen maken. Hij heeft ideeën voor nog wel drie romans, drie welomschreven ideeën ook – en in volgorde. Meer autobiografisch ook. Dus echt: kant en klare ideeën.
Die boeken komen er. Zeker. Want Pefko is schrijver. Al zou hij liever films maken. Documentaires. Samen met zijn zuster. Alleen, dan moet er geld zijn, dan moeten er anderen geïnteresseerd raken, terwijl je voor schrijven alleen jezelf nodig hebt.
Zijn nieuwe roman, zijn derde, verschijnt overigens in november. Dat beloofde David Pefko zaterdag in Meppel, waar hij te gast was op het heerlijk ontspannen literatuurfestival Zomerzinnen.
Een breed gezelschap aan Nederlandstalige auteurs – inclusief de Vlaming Herman Brusselmans dus, en de half-Griek Pefko – was naar schouwburg Ogterop gekomen. Van A.L. Snijders tot Leon de Winter, van Sabine van den Berg tot Jean Pierre Rawie – in pak, uiteraard, en met een stempel paraat voor het geval iemand een handtekening wilde in zijn nieuwe bundel. Christine Otten, Edward van de Vendel.

David Pefko won in 2012 met zijn roman Het voorseizoen de Gouden Boekenuil. Waarna het boek in België ook een aardig succes werd, terwijl helaas de prijs weinig reuring veroorzaakte in Nederland.

Na enig aandringen was hij bereid iets over zijn derde roman te vertellen. Licht-autobiografische trekjes. Over film. Man en vrouw, allebei in de filmwereld actief. De een succesvoller dan de ander, en dan daar de gesprekken over.
Waarom hij zo voorzichtig was: hij moet het boek nog schrijven. In zijn hoofd is het af. Het is: gaan zitten en tikken. Alleen, van het schrijven zelf, daar houdt David Pefko niet zo van. Schrijven in zijn hoofd, heerlijk. Er een tekst van maken die gedrukt kan worden, een minder fijne bezigheid.
Bovendien: het wordt nooit zo goed als in zijn hoofd. En zo koppelt hij een gevoel van nooit tevreden zijn aan de ambitie om iets heel moois te maken.
Op de vraag waarom Het voorseizoen in Leicester speelt: het is de meest troosteloze stad van Engeland. Had hij gehoord. Later zag hij in de kroeg een man die op zijn hoofdpersoon leek. Dat werd hem.
Hij had de roman al klaar toen hij voor vier weken naar Leicester reisde. Om te kijken of het klopte met die troosteloosheid. Helemaal. De laatste week van zijn verblijf bleef hij op zijn hotelkamer. Buiten was het te erg. Het beeld dat hij in de roman had geschapen klopte wel. Hij hoefde het niet zwarter te maken.

SF
De Amerikaanse schrijver Richard Matheson is op 87-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de schrijversvakbond Writers Guild maandag (lokale tijd) bekendgemaakt. Matheson was vooral bekend om zijn sciencefiction- en horrorverhalen. Zijn boek I Am Legend uit 1954 wordt beschouwd als een mijlpaal in de horrorliteratuur. Het verhaal is drie keer verfilmd, waarvan de laatste versie met Will Smith in de hoofdrol het bekendst is.
Matheson heeft ook 80 scenario’s van films en televisieseries geschreven, waaronder Duel (1971), een van de eerste films van regisseur Stephen Spielberg.

JURY: POUW & WITTEMAN
Paul Witteman volgt Clairy Polak op als voorzitter van de jury van de Libris Literatuur Pijs. Op 13 mei 2014 maakt de journalist en televisiepresentator bekend wie volgens de jury de beste Nederlandstalige roman van dit jaar heeft geschreven.
Verder bestaat de jury uit Hugo Brems, emeritus-hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde van de KU Leuven, literair criticus Arjen Fortuin van NRC Handelsblad, oud-uitgever Gemma Nefkens en literair criticus Marjolijn Pouw van Vrij Nederland.
Met de literaire prijs is een geldbedrag van 65.000 euro gemoeid (2500 euro voor de zes genomineerde auteurs en 50.000 euro voor de uiteindelijke winnaar). Dit jaar ging de prijs naar Dit zijn de namen van Tommy Wieringa.

SPELLING
Kees van Kooten is dit jaar de auteur van het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Dit maakten de organisatoren NTR en de
Volkskrant dinsdag bekend. De NTR zendt de 24e editie van de spellingstrijd woensdag 18 december uit op Nederland 1. Dertig bekende Nederlanders en Vlamingen nemen het in de Eerste Kamer op tegen 30 spellingkenners, die zich moeten plaatsen via voorronden in de Volkskrant en de Belgische krant De Morgen.
De presentatie is weer in handen van Philip Freriks en Martine Tanghe. In de Volkskrant kondigt Van Kooten aan het dictee anders aan te pakken dan zijn voorgangers. Hij zegt geen bekende Koot en Bie-woorden zoals regelneef, doemdenken en oudere jongeren te zullen toepassen in het dictee. „Dat zou maar al te koket en ijdel zijn. Ik sta daar niet als Dokter Kipping, maar als mezelf.” Humor zal er niet in ontbreken. „Er zal wel wat te lachen zijn. Dat kan ik niet laten.”
Als auteur debuteerde Kees van Kooten (71) in 1965 met Treitertrends. Daarna schreef hij veelgelezen boeken als Koot droomt zich af (1977), Koot graaft zich autobio (1979) en Hartstochtjes. Zijn laatste boek was De verrekijker, het Boekenweekgeschenk van dit jaar.

19 JUNI

Geronimo Stilton en Manon Sikkel hebben vanmiddag de Prijs van de Nederlandse Kinderjury ontvangen uit handen van de Senaatsleden van de Nederlandse Kinderjury. Stilton wint met Fantasia VII (Uitgeverij De Wakkere Muis) voor de vierde keer op rij in de categorie 6 t/m 9 jaar. Manon Sikkel wint voor de tweede achtereenvolgende keer in de categorie 10 t/m 12 jaar, nu met Voor wie doe jij een moord? door IzzyLove (Uitgeverij Moon). Naast deze publieksprijs won het boek van Manon Sikkel ook de Pluim van de Senaat, de favoriete keuze van de Senaatsleden. In de leeftijdscategorie 6 t/m 9 jaar ging de Pluim naar De wraak van Lorre van Tosca Menten (Van Goor). Ruim 30.000 kinderen stemden op hun favoriete boek van het afgelopen jaar. De Prijs van de Nederlandse Kinderjury is dé publieksprijs voor kinderboeken in Nederland en werd voor de 26ste keer uitgereikt.

Kinderboeken blijven het over het algemeen goed doen in Nederland. Vandaag is bekendgemaakt dat tot en met 9 juni 2013, in vergelijking met dezelfde periode in 2012, het genre kinderboeken qua omzet gegroeid is met 1,5%.

Als intendant Fries voor de Frankfurter Buchmesse 2013 heeft Alpita de Jong tien titels geselecteerd die in de brochure 10 Books from Frieslandonder de aandacht zullen worden gebracht.

Meldt het Letterenfonds in dit persbericht:
De selectie bestaat uit zeven prozatitels – vier moderne klassiekers en drie hedendaagse romans – en drie poëziebundels, waaronder werk van de onlangs overleden dichter Tsjêbbe Hettinga en het bekroonde debuut van Elske Kampen. De volgende titels worden opgenomen:

Hidde Boersma – De gewoanste man (Friese Pers Boekerij, 2011)
Reinder Brolsma – Grûn en minsken (Brandenburgh, 1940)
Homme Eernstma – Leafdedea (quatrebras 1963)
Tsjêbbe Hettinga – Equinox (poëzie, Friese Pers Boekerij, 2009)
Ulbe van Houten – De sûnde fan Haitze Holwerda (Utjowerij Laverman, 1938)
Elske Kampen – Fan glês it brekken (poëzie, Friese Pers Boekerij, 2010)
Jaap Krol – Nûmers (Bornmeer, 2004)
Elmar Kuiper – Ut namme fan mysels (poëzie, Bornmeer, 2006)
Janneke Spoelstra – In Jikse-libben (Utjowerij Fryslân, 2008)
Rink van der Velde – De fûke (Utjowerij Laverman, 1966)

Twee van deze titels zijn eerder vertaald buiten Nederland: Leafdedea van Homme Eernstma in het Frans en De fûke van Rink van der Velde in het Engels. Publisher’s Weekly noemde de laatste in 1997 “a gem of a novel with universal appeal”. Kuiper was in 2006 gast op Poetry International en eerder werk van Hettinga verscheen in het Engels, Frans, Duits en Spaans.

De brochure 10 Books from Friesland zal niet alleen bij buitenlandse uitgevers onder de aandacht worden gebracht maar ook in Friesland zelf worden verspreid. Als aftrap vindt op vrijdag 27 september 2013 om 16:00 in Tresoar te Leeuwarden een publiekspresentatie van de selectie plaats. Jannewietske de Vries, gedeputeerde van de provincie Fryslân, neemt bij die gelegenheid de brochure feestelijk in ontvangst en Pieter Steinz, directeur van het Nederlands Letterenfonds,zal drie Friese auteurs interviewen.

In opdracht van de provincie Fryslân, het Fries Historisch en Letterkundig Centrum Tresoar en het Nederlands Letterenfonds zal Alpita de Jong op de Buchmesse 2013 als ambassadeur voor de Friestalige literatuur optreden.

TULP

Joël Dicker is met zijn roman La vérité sur l’affaire Harry Quebert winnaar van de Prix Tulipe 2013. Dit is gisteren bekendgemaakt in het Institut français – Maison Descartes. Meldt De Bezige Bij. De Nederlandse vertaling, De waarheid over de zaak Harry Quebert, zal dan ook verschijnen bij De Bezige Bij begin januari volgend jaar.

De Prix Tulipe is een nieuwe prijs voor de beste Franstalige roman die in Frankrijk met een van de zeven grote literaire prijzen is bekroond. De prijs is een initiatief van het Institut français des Pays-Bas en Margot Dijkgraaf, literair critica en directeur van SPUI25.

De jury bestond uit Danielle Bourgois, Margot Dijkgraaf, Philip Freriks, Renée van Herwaarden, Fouad Laroui, Isabelle Mallez en Rebecca van Raamsdonk. De waarheid over de zaak Harry Quebert wordt door hen als volgt beschreven:

‘Een ongekend spannend boek over een schrijver met een writer’s block en een oude moord, met een snelle opening, een flinke dosis suspense en een troebele liefdesgeschiedenis. De Zwitser Joël Dicker bestudeert Amerika en geeft in zijn pageturner en passant tips voor schrijvers weg.’

Author

Back to Top